TIPS EN ADVIES

1. Praat vanaf de geboorte met je kind
Benoem wat je kind doet, vertel het ook wat jij doet en kijk naar de reactie voor je verder gaat. Zo ontstaat er een dialoog tussen jullie en voelt je kindje zich gezien en gehoord en dat is goed voor zijn gevoel van eigenwaarde. Bovendien stimuleer je zo ook de taalontwikkeling.

2. Ondersteun de bewegingsontwikkeling
Leg je kindje de eerste maanden veel op de rug, op een stevige ondergrond, zodat het hoofd, armen en benen vrij zijn om te bewegen. Zo raakt je kind zich bewust van zijn eigen lichaam. Leg speelmateriaal naast je kind zodat het het zelf kan pakken en ontdekken.

3. Geef je kind ruimte om te bewegen
Stel je eens voor hoe het je baby lukt om vanaf de geboorte, liggend op de rug, in korte tijd om op twee voeten te staan. Het is een evenwichtskunstenaar! Om dit te kunnen, heeft je kind tijd en ruimte nodig om te oefenen, balans te vinden in steeds nieuwe houdingen, terwijl je kind het steunoppervlak op de grond steeds een stukje kleiner maakt.

4. Bied speelgoed aan dat de nieuwsgierigheid van je kind wekt
Alledaagse voorwerpen als lapjes, mandjes en bakjes van verschillende materialen bieden de meeste uitdaging. Dit is ‘passief ‘ (ongedefinieerd) speelmateriaal en houdt kinderen actief. In tegenstelling tot ‘actief’ (eenduidig) speelmateriaal met muziek en knopjes, dat kinderen juist passief maakt.

5. Laat je kind ongestoord spelen
Laat je kind zelf ontdekken hoe het wil spelen en waarmee. Dat is niet hetzelfde als alleen spelen. Kijk als ouder toe en verbaas je over de vindingrijkheid van je kind!